سرعت بالای خودروها و بی احتیاطی رانندگان دلیل اصلی تصادفات است که روز به روز در حال افزایش است. پس از بررسی عوامل و شرایط متعدد توسط متخصصان و بازرسان ،برای تشخیص مقصران این تصادفات قوانینی تعیین کرده اند.
نوع برخورد تصادف پیش آمده و شرایط وقوع حادثه بر تشخیص مقصر در هنگام تصادفات رانندگی بسیار تاثیر گذار است.
از حساس ترین تصادفات که به طور مکرر رخ میدهد تصادف با ماشین هایی که در حاشیه خیابان یا در سمت راست خیابان های اصلی و یا سمت چپ خیابان های فرعی پارک کرده اند.
هنگام تصادف با خودرو در پارک که در محل مجاز و قانونی نباشد،معمولا خودرو پارک شده مقصر شناخته میشود. به دلیل اینکه تحت هیچ شرایطی پارک دوبله قانونی نیست،پس در صورتی که با خودرو پارک دوبل شده تصادف کنید،به احتمال زیاد ماشین پارک شده ،مقصر شناخته میشود.
به دلیل اینکه توقف و پارک کردن در اتوبان هم کوتاه مدت و هم بلند مدت ممنوع است،در صورتی که با اتومبیل پارک شده در اتوبان تصادف کنید ،به احتمال زیاد خودرو پارک شده مقصر است.
در صورت تصادف دو خودرو با یکدیگر که یکی از خودروها پارک شده است،مقصر خودروی در حال حرکت است. البته باید توجه کرد که آیا ماشین پارک شده در محل مجاز بوده است یا خیر؟
در بالا نیز ذکر شد هنگامی که دو ماشین با یکدیگر تصادف میکنند و یکی از آن ها در محلی پارک شده که پارک ممنوع است،اتومبیل متوقف شده مقصر شناخته میشود.
پارک ماشین در تقاطع ها نیز ممنوع است،در نتیجه هنگام تصادف با ماشین پارک شده در تقاطع،مقصر اتومبیل پارک شده است.
البته باید به این نکته توجه کرد که این قانون همیشه صدق نمیکند و و مواردی استثنا نیز دارد. در نتیجه در چنین شرایطی نیاز به کارشناسی پلیس و تشخیص مقصر است.
تصادف خودرو با ماشین پارک شده خلاف جهت
طبق قوانین راهنمایی و رانندگی مجاز در شرایط عادی اگر با خودرو پارک شده در محل پارک مجاز تصادف کنید،مقصر تصادف خودروی متحرک است که با ماشین ثابت تصادف کرده است. اما اگر ماشین متوقف شده خلاف جهت باشد به احتمال زیاد خودرو پارک شده مقصر است. در چنین شرایطی واجب است که تشخیص و تعیین مقصر را به مامور پلیس و متخصصان بسپارید.
پس از وقوع تصادف، با حفظ خونسردی و اطمینان از سلامت سرنشینان خودرو، پلیس را خبر کنید. بهتر است تا پیش از ثبت کروکی صحنه صانحه را تغییری ندهید.
بعد از بررسی شرایط رخ دادن تصادف و همه عوامل تاثیرگذار از سوی پلیس، مقصر تصادف مشخص می شود و نوبت به جبران خسارت های به بار آمده در حین تصادف می رسد. معمولا شخص مقصر هم باید خسارات وارد شده به ماشین مقابل را پرداخت کند و هم ماشین خود را به حالت پیش از تصادف برگرداند.
امروزه جبران همه خسارات به دلیل اجباری شدن بیمه شخص ثالث باری همه خودروها و همچنین پرطرفدار شدن و نیاز بیشتر به بیمه بدنه، بر عهده راننده مقصر نیست. در صورتی که راننده خودرو بیمه های بده را برای وسیله نقلیه خود خریده باشد، شرکت های بیمه میتوانند به وی کمک کنند.
هر بیمه ای برای جبران خسارات بیمه بدنه،پوشش های مختلفی دارد و هر نوع بیمه ای برای جبران قوانین و استثنائاتی تا سقف تعهدات توافق شده دارند که در ادامه مقاله ذکر خواهد شد.
معمولا در چنین تصادف هایی خسارت های وارد شده دو دسته هستند: اولی خسارت های وارد شده به خودرو راننده مقصر و دومی خسارات وارد شده به ماشین مقابل. در کل خسارت های مالی و جانی راننده و فرد مقابل راننده مقصر توسط بیمه شخص ثالث پرداخت می شود.
معمولا خسارات بیمه شخص ثالث تا سقف 2/5 درصد دیه تعیین شده در سال جاری است. مالکان و رانندگان خودروها مطابق با تمایل خود می توانند،سقف تعهدات بیمه خود را افزایش دهند. اگر زمان تصادف، خودرو راننده مقصر نیز دچار خسارات کلی و جزئی شد و به تعمیر و بازسازی نیاز داشت،بیمه بدنه باید این خسارات را جبران کند.
میزان مبلغ خسارات از سوی کارشناس بیمه تعیین میشود که به میزان آسیبی که ماشین دیده است بستگی دارد.
برای استفاده از پوشش های بیمه و جبران خسارات در هنگام تصادف با ماشین در پارک، به همراه داشتن کروکی رسمی و تایید شده الزامیست. باید به این نکته توجه کرد که اگر در هنگام وقوع تصادف گواهینامه معتبر نداشته باشید یا مواد مخدر یا مشروبات الکلی مصرف کرده باشید و تحت تاثیر آن باشید ، از سوی شرکت های بیمه هیچ خسارتی به شما پرداخت نمی شود.